Wanneer dien ik keuzes te maken omtrent het inzetten van toleranties
Je kan pas een tolerantie inzetten na het afsluiten van een volledige zittijd (= nadat je voor alle opleidingsonderdelen een volledige eerste examenkans hebt opgenomen). Dit betekent voor de meeste studenten dat ze enkel een tolerantie kunnen inzetten na de tweede examenperiode (juni/juli) en de derde examenperiode (augustus/september).
Enkel studenten die een volledige opleiding afsluiten in januari (alle examens afgelegd van heel de opleiding) kunnen een tolerantie inzetten in januari.
Tot wanneer heb ik de tijd om toleranties in te zetten?
- Na de examenperiode in juni tot de start van de tweede zittijd
- Na de examenperiode in augustus/september: voor je herinschrijving voor het nieuwe academiejaar of binnen de 15 kalenderdagen na de bekendmaking van de examenresultaten
Indien je geen tolerantiebeslissing neemt voor de deadline, gaat de opleiding ervan uit dat je je tolerantiemogelijkheid hebt verworpen.
Je kan niet terugkomen op een genomen tolerantie beslissing. Eens je je keuze hebt gemaakt of het dossier is afgesloten, is je keuze bindend en is de beslissing onherroepelijk.
Blijven tolereerbare cijfers geldig in de tweede zittijd?
Ja.
Wanneer je een 8 of 9 op 20 hebt behaald voor een opleidingsonderdeel in januari of juni, blijft het hoogst behaalde cijfer geldig naar de tweede zittijd toe. Dat maakt dat het opnieuw afleggen van een examen waarop je een tolereerbaar tekort behaalde, vaak een zinvolle keuze is. Indien je slaagt, hoef je geen tolerantie in te zetten en spaar je je tolerantiekrediet. Behaal je dezelfde of een lagere score, kan je alsnog beslissen om het tekort te tolereren na de tweede zittijd.
Blijven tolereerbare cijfers gelden in het volgende academiejaar?
Nee.
Je tolerantiekrediet is beperkt tot maximaal 10% van het totaal aantal feitelijke op te nemen studiepunten (SP) over de gehele opleiding. Het feitelijk aantal op te nemen SP is gelijk aan 180 SP min het aantal studiepunten waarvoor je een vrijstelling hebt gekregen (EVK of EVC).
Student Elke start na het secundair onderwijs aan de opleiding Maatschappelijke veiligheid (180 SP). Haar tolerantiekrediet bedraagt 18 SP (180 SP/10).
Student Charlotte start aan de opleiding Toegepaste Psychologie (180 SP). Zij heeft reeds één jaar psychologie aan de universiteit gestudeerd. In het begin van het academiejaar dient ze een vrijstellingsaanvraag in en krijgt ze voor 20 SP vrijstellingen. Haar feitelijk op te nemen aantal SP is 160 (180 SP – 20SP). Haar tolerantiekrediet bedraagt 16 SP (160 SP/10).
Je kan je tolerantiekrediet raadplegen via Kuloket (Studievoortgangsdossier > Tab Tolerantie).
Tijdens de opleiding is dit niet mogelijk. De beslissing is onherroepelijk.
Uitzonderlijk kan een student, na een gemotiveerde aanvraag en de toelating van de voorzitter van de examencommissie, aan het einde van de opleiding toch afzien van een ingezette tolerantie. De student moet zich dan opnieuw inschrijven voor het opleidingsonderdeel in kwestie en er examen van afleggen, op basis van de leerstof van het academiejaar waarvoor de student zich inschrijft.
Dit betekent concreet dat je pas een tolerantie terug kan intrekken nadat je alle andere opleidingsonderdelen hebt behaald van de opleiding. Je kan via deze weg je tolerantiekrediet niet verhogen om andere opleidingsonderdelen te tolereren.
Wat gebeurt er als ik mijn tolerantiedossier te laat in orde breng?
Indien je na de derde examenperiode toleranties enkel voorlopig opslaat, worden ze na het verstrijken van de 15 kalenderdagen toch definitief. Als je binnen de vooropgestelde termijn geen keuze maakt om toleranties in te zetten, wordt verondersteld dat je de opleidingsonderdelen en examens herneemt.
Volgende artikels van het Onderwijs- en examenreglement zijn van belang in functie van het tolerantiekrediet:
- Artikel 65 OER: Aantal examenkansen
- Artikel 66 OER: Behoud van het hoogste examencijfer voor een opleidingsonderdeel
- Artikel 69 OER: Tolerantie: algemene principes
- Artikel 70 OER: Toleranties ingezet door de student
- Artikel 71 OER: Toleranties ingezet door de examencommissie
Als je een opleidingsonderdeel tolereert, heb je geen credit behaald voor dat opleidingsonderdeel. Je verliest daardoor het ingezette leerkrediet en je jaarlijkse studie-efficiëntie daalt.
Wees je er ook van bewust dat je in een eventuele vervolgopleiding geen vrijstellingen kan aanvragen op basis van een getolereerd opleidingsonderdeel.
Bij afstuderen staat op jouw diplomasupplement tevens een ‘T’ naast het getolereerde opleidingsonderdeel.