Je mag als student in fase 3 nog één of twee vrije keuze-opleidingsonderdelen (afhankelijk van of er drie of twee stage-opleidingsonderdelen verplicht gekoppeld zijn aan je stagesetting) kiezen. Je kan kiezen uit een ruim aanbod:
- Buddy project
- Capita selecta – kinderen en jongeren
- Capita selecta – ouderen
- Capita selecta – volwassenen
- Crisisgespreksvoering suïcide (werkt met een selectieprocedure, zie verder op deze pagina voor meer informatie)
- Denkkaders psychologische counseling
- Forensic psychology (Engelstalig)
- Group dynamics (enkel mogelijk voor studenten die stage lopen in het buitenland)
- Integrale jeugdhulp
- IPSIG (niet combineerbaar met eindstage in een school)
- Klinische neuropsychologie
- Leerstoornissen
- Onderwijs- en leerlingenbegeleiding
- Onderwijsloopbaanbegeleiding
- Oplossingsgerichte counseling (enkel mogelijk als vrije keuze voor studenten die stage lopen in het buitenland en voor de stagesetting Onderzoek KLP)
- Opvoedingsondersteuning
- Psychologische interventies kinderen en jongeren (Aangezien er meer studenten als de vorige jaren in werksettings stage lopen waarbij dit opleidingsonderdeel verplicht is (meer dan 40% extra), kan dit opleidingsonderdeel in academiejaar 24-25 niet meer opgenomen worden als een vrije keuze vanaf de start van de inschrijvingen.)
- Psychopharmacology (Engelstalig)
- Psychosociale hulpverlening aan personen met een beperking
- Psychosociale rehabilitatie
- School- and family based prevention (Engelstalig)
- Voor studenten uit de stagesettings CLB, Interne leerlingenbegeleiding, Zorg bij specifieke onderwijsbehoeften en Zorgcoördinatie en is er de mogelijkheid om 1 of 2 opleidingsonderdelen te volgen uit de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (zie verder op deze pagina voor meer informatie).
Adviezen bij het kiezen van je vrije keuzeopleidingsonderdelen als je nog zoekende bent naar een stageplaats op het moment dat je je ISP samenstelt
Als je nog zoekende bent naar een stageplaats op het moment dat je je ISP samenstelt, dan is het zinvol om bij het kiezen van je vrije keuzeopleidingsonderdelen rekening te houden met de stagesettings waarnaar je interesse uitgaat. Keuzeopleidingsonderdelen brengen immers verdiepende leerstof over een bepaalde problematiek of doelgroep die essentiëel kan zijn binnen een stagesetting.
Waar houd je best rekening mee?
- Doelgroep: als je interesse hebt in een specifieke doelgroep, dan volg je best de keuzeopleidingsonderdelen die zich op deze doelgroep richten.
Doelgroep volwassenen: Capita selecta volwassenen, Denkkaders psychologische counseling
Doelgroep kinderen: Capita selecta kinderen & jongeren, Opvoedingsondersteuning - Setting: als je interesse hebt in nog een andere setting dan je toegewezen werd, dan volg je best minstens één van de keuzeopleidingsonderdelen horende bij die setting.
Vb. je werd toegewezen aan de stagesetting ‘Psychiatrie volwassenen’, en hebt ook interesse om stage te lopen binnen Gerontopsychologie, dan volg je best één van de keuzeopleidingsonderdelen die bij Gerontopsychologie horen, namelijk ‘Klinische neuropsychologie’ of ‘Capita selecta – ouderen’.
Een overzicht van de keuzeopleidingsonderdelen die horen bij elke stagesetting, kan je hier vinden.
Op die manier kan je, door middel van je vrije keuzeopleidingsonderdelen ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent voor een breed stagewerkveld en kan je met een goede voorbereiding op stage vertrekken.
Specialiseren in didactiek of klasmanagement?
Studenten die stage lopen op een CLB, binnen zorgcoördinatie, leerlingenbegeleiding of in de setting Zorg bij specifieke onderwijsbehoeften, kunnen ook voor 1 of 2 opleidingsonderdelen uit de verkorte Educatieve Bachelor Secundair onderwijs (binnen Thomas more) kiezen en zich verdiepen in didactiek of klasmanagement (pedagogie 2). Meer informatie vind je hier.
Je wil Crisisgespreksvoering suïcide of Buddy Project volgen?
Voor het opleidingsonderdeel Crisisgespreksvoering suïcide zijn er maar een beperkt aantal plaatsen (10 plaatsen). Dit opleidingsonderdeel bestaat uit een training in het begeleiden van crisismomenten bij suïcidale dreiging, een praktijkstage (56 uur wachtdienst voor de Zelfmoordlijn) en intervisiemomenten.
Voor dit opleidingsonderdeel wordt gewerkt met een selectie die gewordt georganiseerd vanuit het Centrum ter preventie van zelfdoding (digital screening + vervolggesprek met rollenspel). De selectieprocedure gaat begin/midden september door. Meer informatie kan je terugvinden op het studentenportaal TP (student.thomasmore.be).
Ook voor het opleidingsonderdeel Buddy Project zijn het aantal plaatsen beperkt en wordt er gewerkt met een selectieprocedure. Meer informatie kan je terugvinden op het studentenportaal TP (student.thomasmore.be).
Hoe moet ik mijn ISP dan samenstellen, als ik nog niet weet of ik geselecteerd ben?
Je duidt in je ISP je verplichte stage-opleidingsonderdelen aan én één (als er drie verplichte stage-opleidingsonderdelen zijn bij jouw setting) of twee (als er twee verplichte stage-opleidingsonderdelen zijn bij jouw setting) andere vrije keuze-opleidingsonderdelen dan Crisisgespreksvoering suïcide of Buddy Project. Op die manier ben je zeker dat, indien je niet geselecteerd zou zijn, je voor je vrije keuzes toch nog volgens je voorkeur kon kiezen uit de andere opleidingsonderdelen. Je duidt Crisisgespreksvoering suïcide / Buddy Project dus niet aan in je ISP!
Ben je geselecteerd? Dan zal je gecontacteerd worden door een collega uit het SSB team. Eén van je vrije keuze-opleidingsonderdelen zal uit je ISP gehaald worden en vervangen worden door Crisisgespreksvoering suïcide of Buddy Project. In het geval je twee vrij keuzeopleidingsonderdelen had aangeduid, dan kan je zelf bepalen welk van de twee je graag wil vervangen.