Indien je een weigering hebt, telt deze voor de eerstvolgende drie academiejaren. De weigering geldt voor de opleiding Toegepaste psychologie aan Thomas More. Je mag je evenmin inschrijven voor de opleiding onder de vorm van een credit- of examencontract. Je kan wel een andere opleiding volgen aan Thomas More of dezelfde opleiding volgen aan een andere instelling. Als je tijdens de periode van weigering tot inschrijving een graduaatsdiploma behaalt, wordt de weigeringsperiode beëindigd.
Een uitzondering geldt wanneer je geweigerd wordt omwille van de decretale drempel, deze weigering geldt voor 6 academiejaren én is van toepassing voor alle opleidingen Toegepaste psychologie in Vlaanderen. Je mag je wel opnieuw inschrijven als je na de weigering tot inschrijving een ander diploma van het hoger onderwijs hebt verworven.
Wat als er niet-studiegerelateerde redenen jouw examenresultaten hebben beïnvloed?
Ben je geweigerd en ben je van mening dat er niet-studiegerelateerde oorzaken zijn, dan kan je een uitzondering aanvragen.
Niet-studiegerelateerde redenen zijn redenen die niets te maken hebben met je studie, maar wel een grote invloed hebben op je studie. Enkele voorbeelden zijn een langdurige ziekte, een lange opname in een ziekenhuis, een overlijden van een gezinslid tijdens een examenperiode,…
Indien er sprake is van uitzonderlijke, aantoonbare, gewichtige oorzaken waarom je onvoldoende studievoortgang hebt gemaakt, bestaat er de mogelijkheid om aan de examencommissie een vraag tot uitzondering voor te leggen.
Dit doe je door een uitzonderingsaanvraag in te dienen. Dit is mogelijk tot en met 12/09/2024 om 23u59 (examencommissie zit samen op 16/09/24)
Je stuurt een gemotiveerde aanvraag naar de voorzitter van de examencommissie
Toegepaste Psychologie:
Mevrouw Carine Opsteyn: carine.opsteyn@thomasmore.be. Zet in je aanvraag de studietrajectbegeleiders (studietrajectbegeleiding.tp@thomasmore.be) en de ombudsdienst (ombudsdienst.tp@thomasmore.be) altijd in CC.
Maatschappelijke veiligheid:
Nog te bepalen. Zet in je aanvraag de studietrajectbegeleiders (ssb.mv@thomasmore.be) en de ombudsdienst (ombudsmv@thomasmore.be) altijd in CC.
In je aanvraag:
- bespreek je de niet-studiegerelateerde reden en hoe ze een invloed had op je studie. Je hoeft niet in detail te treden over zaken uit je privésfeer, maar geef de examencommissie wel een zo duidelijk mogelijk beeld van wat er speelde;
- voeg je de nodige bewijzen toe indien mogelijk; bv. doktersattest, attest psychologische begeleiding, attest opname psychiatrie/ziekenhuis,…;
- bespreek je je plan van aanpak waarmee je aantoont hoe volgend academiejaar de niet studie-gerelateerde reden niet of minder invloed zal hebben op je studie;
- Geef in je plan van aanpak zo concreet mogelijk aan wat je dit academiejaar en eventueel daarvoor al aan acties hebt ondernomen om de impact van de niet-studiegerelateerde reden op je studies zoveel mogelijk te beperken. Wees specifiek en volledig, en attesteer waar mogelijk. Bv. Begeleiding door studieloopbaancoach of StuVo, in begeleiding gaan bij een therapeut, bijlessen gevolgd,…
Indien je het afgelopen academiejaar geen concrete acties hebt ondernomen (vb. geen begeleiding, geen melding bij ombuds, geen traject bij je studieloopbaancoach), dan speelt dit in je nadeel bij het behandelen van je dossier. - Geef in je plan van aanpak aan welke concrete stappen je in de komende maanden gaat nemen. Wees specifiek en volledig, en attesteer waar mogelijk. Bv. Minder uren op je werk opnemen om combinatie werk-studies te vereenvoudigen, tijdens de zomervakantie vrijwilligerswerk doen in een sector waarin je stage zou kunnen lopen,…
- Indien de niet-studiegerelateerde reden per definitie van langere duur is (Bv. functiebeperking, chronische ziekte,…) geef dan aan of er een verandering/stabilisering van de context zal zijn, waardoor de impact op je studies minder zal zijn.
- Geef in je plan van aanpak zo concreet mogelijk aan wat je dit academiejaar en eventueel daarvoor al aan acties hebt ondernomen om de impact van de niet-studiegerelateerde reden op je studies zoveel mogelijk te beperken. Wees specifiek en volledig, en attesteer waar mogelijk. Bv. Begeleiding door studieloopbaancoach of StuVo, in begeleiding gaan bij een therapeut, bijlessen gevolgd,…
- geef je aan welke opleidingsonderdelen je graag wenst op te nemen in het academiejaar 2024-2025.
Indien je een weigering hebt omwille van een tekort aan leerkrediet of een andere uitzonderingsaanvraag wil indienen, volg je dezelfde regeling als hierboven beschreven.
Elk verzoek wordt nauwkeurig onderzocht. Hou er rekening mee dat een bijzondere toelating uitzonderlijk is en niet snel wordt toegestaan. Indien je aanvraag onvolledig is of je een onwettige afwezigheid (NA) hebt tijdens de examenperiode, is de kans op goedkeuring minimaal. Zorg dus dat je aanvraag volledig is en neem tijdig contact op met de ombudsdienst bij afwezigheid.
Je aanvraag wordt pas besproken na de start van het academiejaar. Je bent dus ook best bezig met je heroriëntering/inschrijving aan een andere opleiding om nadien niet in problemen te komen.
Twijfel je of een aanvraag een reële kans op slagen heeft? Dan kan je dit altijd vooraf bespreken met je studieloopbaancoach.