Als je start in het Vlaamse hoger onderwijs (hogeschool of universiteit), dan krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten. Dat leerkrediet gebruik je doorheen je volledige studieloopbaan.
Wanneer je je inschrijft voor een opleidingsonderdeel van een initiële bachelor- of masteropleiding, zet je daarvoor leerkrediet in ter waarde van de studiepunten van dat opleidingsonderdeel. Ben je geslaagd voor het opleidingsonderdeel, dan win je dat leerkrediet terug. Ben je niet geslaagd of zet je een tolerantie in, dan verlies je dat leerkrediet.
Op die manier weerspiegelt het leerkrediet je studiesucces. Een te laag leerkrediet heeft dan ook invloed op het verdere verloop van je studieloopbaan. Met andere woorden: blijven studeren zonder resultaat te boeken, is niet mogelijk.
Voorbeeld Emma:
Emma schrijft in voor de opleiding Maatschappelijke veiligheid voor heel fase 1. Dit zijn 60 studiepunten (SP). Ze zet hierdoor 60 SP leerkrediet in. Omdat ze alle opleidingsonderdelen behaalt, krijgt ze haar ingezette leerkrediet terug.
Voorbeeld Karolien:
Karolien schrijft in voor de opleiding Toegepaste Psychologie voor heel fase 1. Dit zijn 60 SP. Ze zet hierdoor 60 SP leerkrediet in. Ze slaagt voor alle opleidingsonderdelen, met uitzondering voor Algemene psychologie (7/20, 5 SP) en Psychodiagnostiek 1 (8/20, 4 SP). Omdat ze voldoet aan de tolerantieregels, tolereert ze Psychodiagnostiek 1 en zal ze volgend jaar Algemene psychologie hernemen. Ze heeft 51 SP behaald en krijgt 51 SP leerkrediet terug.
Meer gedetailleerde informatie over het leerkrediet en een bespreking van specifieke situaties, vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.
Bekijk je graag een filmpje met informatie over het leerkrediet?