De opleiding is onderverdeeld in verschillende soorten onderwijs: contactonderwijs, afstandsonderwijs en stages.
De opleidingsonderdelen die gedoceerd worden via contactonderwijs gaan door op vrijdagen. Dit zijn opleidingsonderdelen waarin vaardigheden (zoals bv. gespreksvoering of testafnames) centraal staan of waarin voorbeelden/casussen worden uitgewerkt tijdens de lessen. Je wordt dus verwacht aanwezig te zijn in deze lessen.
De opleidingsonderdelen die in afstandsonderwijs gegeven worden, zijn ook belangrijke vakken, maar laten het toe om thuis gestudeerd te worden, aan de hand van opnames / videoclips. Aan het begin van het semester wordt er per vak een contactmoment voorzien met de docent waarin de cursus overlopen wordt, de inhoud van het vak besproken wordt en contactgevens uitgewisseld worden om vragen te stellen. Een tweede contactmoment is voorzien aan het einde van het semester en is meer bedoeld om vragen te stellen en voor te bereiden op het examen.
Een aantal opleidingsonderdelen zal gedoceerd worden via een combinatie van contactonderwijs en afstandsonderwijs. De leerstof die je zelfstandig kan doornemen wordt voorzien via opnames, de leerstof waarvan de docent inschat dat je die het best onder de knie krijgt via lessen in real life, wordt op vrijdagen behandeld.
De opleiding omvat ook twee stages: een exploratiestage van 8 weken (bij voltijdse opname) en een eindstage van 13 weken (bij voltijdse opname). Er is een aparte FAQ rond stage, waarin je meer informatie over deze stageperiodes kan terugvinden.
De lessen kunnen ingepland worden tussen 8u30 en 17u30. We streven naar lesdagen met 4 tot 8 uren les.
Er is zorgvuldig afgewogen voor welke opleidingsonderdelen / leerstof er contactonderwijs ingepland wordt op vrijdagen. Leerstof die verwerkt kan worden via zelfstudie, bieden we aan in afstandsonderwijs. Voor de leerstof die aangeboden wordt op de praktijkdag (vrijdag) schatten wij in dat aanwezigheid in de les noodzakelijk is om de kennis/vaardigheden onder de knie te krijgen. Aanwezigheid in de lessen op vrijdag is dus maximaal aanbevolen.
Goed om weten: tijdens sommige lessen op vrijdag kan er een evaluatie-activiteit doorgaan (dit wordt bij de start van het academiejaar aangekondigd).
De lessen gaan door in Antwerpen. Deze kunnen doorgaan op campus Sanderus of campus Sint-Andries.
Via deze link vind je meer informatie omtrent de bereikbaarheid van deze campussen, gaande van publiek transport tot deelfiets.
Als je met de auto komt, geeft deze link je een overzicht van de geldende parkeertarieven in de buurt van de campussen.
De website Slim naar Antwerpen is zeker ook een aanrader voor meer informatie over hoe je te verplaatsen naar, in en rond Antwerpen.
Vanaf eind augustus zal een voorlopig lessenrooster beschikbaar zijn. Het lessenrooster is definitief rond midden september.
Nee.
Er is zorgvuldig afgewogen voor welke opleidingsonderdelen / leerstof er contactonderwijs ingepland wordt op vrijdagen. Leerstof die verwerkt kan worden via zelfstudie, bieden we aan in afstandsonderwijs. Voor de leerstof die aangeboden wordt op de praktijkdag (vrijdag) schatten wij in dat aanwezigheid in de les noodzakelijk is om de kennis/vaardigheden onder de knie te krijgen.
In het werktraject bestaat elk jaar uit een 45-tal studiepunten (met 22 à 23 studiepunten per semester). Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen.
Per les schatten wij ongeveer het volgende in:
- een 2-tal uren om de les te volgen / de opnames of videoclips te bekijken
- een 2-tal uren om de leerstof vervolgens diepgaand te verwerken
- een 2-tal uren om de leerstof in te studeren voor het examen
Het aantal groepswerken voor de afstudeerrichtingen Klinische psychologie/School- en pedagogische psychologie is erg beperkt. Voor de afstudeerrichting Arbeids- en organisatiepsychologie wordt er iets vaker met dit format gewerkt. Goed om weten: voor elk groepswerk wordt er tijd voorzien om samen te werken tijdens de lesdag op vrijdag.
Nee. Een internetverbinding is voldoende 🙂