De examencommissie zal enkel toleranties voor jou inzetten als je voldoet aan de tolerantievoorwaarden én je hierdoor je gehele drempel kan halen. Is dat niet het geval, en voldoe je voor bepaalde opleidingsonderdelen wel aan de tolerantievoorwaarden, dan kan je eventueel zelf beslissen om alsnog een tolerantie in te zetten. Zelf raden we dit af als je enkel opleidingsonderdelen van fase 1 opneemt.
Student Simon heeft in totaal 2 tekorten in het eerste opleidingsjaar Toegepaste psychologie: Hij behaalde na EP3 8/20 op Algemene psychologie (5 SP) en 7/20 op Statistiek 1 (4 SP). De examencommissie zal in dit geval geen tolerantie voor Simon inzetten omdat hij door Statistiek 1 zijn drempel niet kan behalen. Simon kan eventueel zelf een tolerantie inzetten voor Algemene psychologie.
We raden Simon echter aan om ook Algemene psychologie te hernemen zodat hij volgend jaar het credit alsnog kan behalen of wanneer hij terug voldoet aan de voorwaarden dan een tolerantie kan inzetten.
Heb je reeds vrijstellingen behaald vanuit een andere opleiding en combineer je hierdoor fase 1 en 2 in je drempelpakket, raden we je aan om enkel opleidingsonderdelen te tolereren waarmee je een opleidingsfase kan afronden.
Emma heeft vorig jaar Psychologie aan KULeuven gevolgd. Ze had enkele credits behaald aan haar vorige opleiding waardoor ze nu aan Toegepaste Psychologie een vrijstelling had voor Algemene psychologie, Sociale psychologie en Gedragsneurowetenschappen. Ze heeft bij haar eerste inschrijving ook twee opleidingsonderdelen uit fase 2 opgenomen, namelijk Klinische psychologie en Werk & welzijn. Deze twee opleidingsonderdelen vallen voor haar dan ook in haar drempelpakket.
Ze heeft twee tekorten in totaal, namelijk een tolereerbaar tekort voor Statistiek 1 (9/20) en een ontolereerbaar tekort voor Werk & welzijn (5/20). Emma tolereert best Statistiek 1. Dit gebeurt niet automatisch. Hierdoor sluit ze volledig fase 1 af en kan ze bijgevolg college- en examenoverlappingen volgend jaar voorkomen.
Adviezen wanneer je nog geen fase kan afsluiten
- Het is steeds beter om de credits alsnog te verwerven. Hierdoor beheers je de leerstof beter. Aangezien tolereerbare cijfers worden overgedragen naar de tweede zittijd, houdt het hernemen in tweede zittijd geen risico’s in.
- Denk na over jouw vervolgtraject. Als er opleidingsonderdelen verder bouwen op het getolereerde opleidingsonderdeel, start je minder sterk dan wanneer je het credit wel hebt verworven. De volgtijdelijkheden geven je informatie over welke opleidingsonderdelen verder bouwen op kennis/vaardigheden uit eerdere fases.
- Binnen de opleiding Toegepaste psychologie: denk goed na over de specialisatie die je nastreeft. Indien je bijvoorbeeld wil afstuderen in een klinisch psychologische stagesetting, is het geen doordachte keuze om toleranties in te zetten voor opleidingsonderdelen waarbij klinisch psychologische kennis of vaardigheden worden aangeleerd (bijvoorbeeld Klinische psychologie, Practicum volwassenen en ouderen, practicum KLP,…).
Af te raden
We raden sterk af om toleranties in te zetten enkel om sneller Exploratiestage of Eindstage te kunnen lopen. De opleidingsonderdelen die via volgtijdelijkheden gekoppeld zijn aan de Exploratie- of Eindstage, zijn kernopleidingsonderdelen. Deze opleidingsonderdelen brengen je bij uitstek die competenties bij die je voorbereiden op het beroep van psychologisch consulent. We raden enkel aan om hier een tolerantie voor in te zetten als je ervoor kan zorgen dat je een opleidingsfase kan afsluiten.