Om na te gaan of je Exploratiestage kan opnemen, houd je best rekening met volgende vijf factoren:
1. Volgtijdelijkheid
Eerst zal je moeten nagaan of je de Exploratiestage mag opnemen. Je moet voldoen aan de volgtijdelijkheidsregels. Opgelet: er staat een gelijktijdigheid tussen alle opleidingsonderdelen van semester 1 van fase 2 en de Exploratiestage (dit wil zeggen dat je al deze opleidingsonderdelen samen moet opnemen). Indien je nog veel opleidingsonderdelen van het 1ste semester van fase 1 moet hernemen, houd dan zeker rekening met onderstaande zaken.
2. Collegerooster
Zorg dat je de colleges kan volgen van de opleidingsonderdelen die je moet hernemen en de opleidingsonderdelen die je voor de eerste keer opneemt. Opleidingsonderdelen die je herneemt, dienen voorrang te krijgen bij de samenstelling van het collegerooster. Je bent met een reden niet geslaagd voor het opleidingsonderdeel. De colleges terug volgen is vaak nodig om je slaagkansen te vergroten.
De lessen van opleidingsonderdelen die je voor de eerste keer opneemt, dien je ook te kunnen bijwonen. Je zal merken dat je in fase 2 meer opleidingsonderdelen zal hebben waar je bepaalde vaardigheden zal trainen. Je aanwezigheid is niet altijd verplicht, maar de colleges volgen is bijna noodzakelijk als je wil slagen voor het opleidingsonderdeel.
3. Adviezen rond het combineren van fases
We weten dat de meerderheid van de studenten graag zo snel mogelijk de exploratiestage wil opnemen. Het is echter vaak aan te raden om de Exploratiestage één academiejaar uit te stellen om je slaagkansen te verhogen. Bekijk zeker onze adviezen over het combineren van fases. Hier drukken we uit hoeveel studiepunten je kan opnemen in functie van het aantal opleidingsonderdelen dat je hebt behaald.
4. Competentiegebieden
Om te beslissen of je de Exploratiestage al dan niet zal opnemen in je studieprogramma, kijk je best naar de opleidingsonderdelen waar je niet voor bent geslaagd en de stagesettings waar je exploratiestage wenst te lopen. Mogelijks bezit je bepaalde competenties nog niet voldoende om Exploratiestage te lopen of zal er vaak gebruik gemaakt worden van bepaalde kennis in bepaalde werkvelden.
Voorbeeld: Je wil Exploratiestage lopen in een CLB. Je kennis en vaardigheden over Ontwikkelingspsychologie, Pedagogie, Practicum psychodiagnostiek en Psychodiagnostiek 1 ga je vaak moeten gebruiken tijdens je Exploratiestage.
5. Examenrooster
Je houdt ook best rekening met de planning van je examenrooster. Hoe meer je opneemt uit een hogere (fase 3) of lagere (fase 1) fase, hoe meer examens je op korte tijd zal moeten afleggen. De examenperiode van fase 2 omvat maar twee weken zodat je kort daarna al op Exploratiestage kan gaan. De examenperiode van fase 1 en fase 3 is één week langer. Studenten die de Exploratiestage combineren met opleidingsonderdelen van een andere fase, zullen daardoor tijdens de Exploratiestage mogelijk examens moeten afleggen, wat zorgt voor extra tijdsdruk.